söndag 28 april 2013

Neonatala perioden

Nu är valparna 11 dagar gamla. Utvecklingen går fort fram nu och man kan börja urskilja vissa individuella drag.

När valpen föds är den dåligt rustad för det vuxna livet, men utvecklingen går fort i tid räknat. Nervsystemet är inte utvecklat vid födseln men fortsätter att utvecklas under några veckor. Vid 6 veckors ålder har hjärnan nått sin färdiga form.

Valptiden indelas i olika perioder och den första kallas Neonatala perioden och varar mellan 0-14 dagar. Valpen diar 7-8 gånger per dag och de nosar sig fram för att finna hitta en spene.
Tiken slickar valparna på magen och runt anus för att stimulera uttömningen av kiss och bajs. Detta görs flera gånger varje dag. Tiken sväljer uttömningarna och på då sätt hålls bädden ren.
De aktiva perioderna är korta, de utgör 2-15% av den totala tiden som upptas av diande. Två typer av sömn kan urskiljas. Den lugna, korta där valpen ligger på sidan eller magen utan att röra sig eller skrika. Ibland kan man se att den sträcker på sig eller gäspar. Den aktiva sömnperioden utgör 90% av den totala sömnen. Då hör man ljud och kan se olika rörelser i kroppen o benen, man kan oxå se dallringar o ryckningar i muskler, ansikte, öron och ögonlock.
Fram till 21:a dagen är valpen döv, och tiken kommunicerar inte med ljud. Trots det utökas valpens repertoar snabbt.

Idag såg jag att Rapunzel har öppnat sina ögon till hälften och några av de andra har små springor som inom några dagar kommer resultera i helt öppna ögon.
Det är liv i lådan!! Någon har redan ett väldigt bra och taktfast ståndskall! :-)
De är uppe och går på alla 4 redan, om än lite vingligt. De har redan en mycket stark vilja...(!) Det var inte helt enkelt att klippa klorna. Men samtidigt myser de när man gosar med dem och blir gärna kliade på magen.
Nixi mår bara bra och hon börjar lämna lådan längre stunder nu. Förra kullen hon hade lämnade hon en stund varje dag och vi började då med lite kortare spår. Ser ut att bli likadant den här gången. Nixi är en väldigt trygg tik som inte hetsar upp sig i onödan. Hon är alltid väldigt lugn med sina valpar och jag är övertygad om att det spelar en positiv roll för valparnas utveckling.

Diwa från förra kullen har fått årets första spår idag. Hon jobbar helt galet fint i spåret! Lugn och metodisk och allt driv ligger i näsan!! Hon är glad och positiv hela tiden och bara älskar att få jobba. Hon kommer bli riktigt kul att sätta igång nu!

Avslutar med lite bilder från valplådan !

Tjingeling!








Inga kommentarer:

Skicka en kommentar