onsdag 22 maj 2013

Fem veckor.

Idag blir valparna 5 veckor! Utvecklingen går snabbt framåt nu och det är endast 3 veckor kvar tills de ska flytta till sina nya familjer. 
Valparna är ute mycket nu i sin hage och det har ju underlättat "mockandet" här inne!! 
Jag tänkte förra veckan att åh vilka morgontrötta valpar vi har, sååå skönt....men ack nej! 05:30 går reveljen numera och det är bara att pallra sig upp. Tänk er 10 hungriga obstinata riesentroll...det funkar ju inte att vänta ut dom o tro att de kommer på bättre tankar...! Men jag älskar dom ändå, för det finns ju inget sötare än när de hoppar o biter i en för att få lite uppmärksamhet, o när de får komma upp i famnen är det pusskalas eller så borrar de in sin mysiga Riesen-bula till nos i halsen på en o bara gosar. 
De är nu inne i Socialiseringsperioden som inträder från 21:a dagen och varar till 3 månader. Valpen tar nu kontakt med yttervärlden och bygger upp sociala relationer. 
De äter nu fyra gånger per dag och det är nu uppblött torrfoder och till kvällen får de även lite välling i. Aptiten är stor! Nixi ger fortfarande di till valparna men det är färre o färre tillfällen och hon står nu upp. 
När valparna är ute märker man att de oftare o oftare söker upp de ställen där de tidigare kissat o bajsat. Det underlättar ju en del då vi inte riskerar att trampa i en hög lite här o där utan nu vet vi vart "toaletten" är! 
De har upptäckt varandra och de busar gärna med varandra. Vid fem veckors ålder lär de sig det som kallas bitförbud. De biter varandra i öronen och eftersom tänderna är sylvassa skriker den bitne och bitaren släpper taget. Det har vi fått erfara många gånger då de biter o sliter i varandra och det hörs att det gör ont! De tultar runt på sina ännu lite ostadiga ben och de ser för söta ut när de gör ett utfall mot någon och samtidigt tappar balansen o vinglar till! 
De har fått träffa både Diwa o Bozze nu. Valparna tycker det är spännande men både Bozze o Diwa tycker de är lite äckliga, de letar ju bara efter nåt att suga tag i under magen....;-)
De gör nu lekinviter och de juckar på varandra. De sprätter även när de bajsat. Det kan stämma väl med utvecklingen då de nu lär sig den visuella kommunikationen vilket innebär att de med kroppen visar dominerande attityd, underkastelse och inbjudan till lek. 
Det är först från 6:e levnadsveckan hjärnan hos valpen är tillräckligt utvecklad för att den ska kunna ta åt sig av en korrigering. Man märker det tydligt på tiken. Hon har ännu inte korrigerat en valp utan hon går bara in o buffar o styr med sin nos för att visa valpen vad hon vill. 
Av denna anledning är det så oerhört viktigt att tiken fortfarande finns med sina valpar även fast de inte får sin föda från tiken längre. 

Alla valparna kommer flytta till jätte bra och trevliga familjer. En hane kommer stanna hos oss och det finns fortfarande en tik kvar som inte är såld. Så finns det någon som är sugen på en tik med mycket fart i lämplig för träning o tävling så tveka inte att ta kontakt med oss! 

Ha det gott alla ni där ute!

Bjuder till sist på några bilder. Den tecknade bilden beskriver Riesenschnauzern på ett alldeles ypperligt sätt, ni som haft eller har en Riesen förstår vad jag menar....;-))




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar