onsdag 8 maj 2013

Tre veckor gamla!

Idag är valparna 3 veckor gamla. Sedan jag bloggade sist har en hel del hänt! De har nu öppnat sina ögon helt, men de ser inte helt klart ännu.
De har börjat äta lite fast föda oxå nu. De får uppblött torrfoder med majsvälling och lite rå nötfärs. Idag har de för första gången fått äta alla tillsammans och det gick vilt till. Toker ligger gärna raklång över hela plåten och äter. Vissa knölar in sig under en annan valp för att äta. Maten serveras på en plåt. De har inget fint bordsskick alls och en valp backade in över vattenkärlet och bajsade....
De har hittat varandra och håller gärna på att muppa sig med varandra. De biter i varandra, morrar o skäller. Den första tanden bryter igenom runt 21:a dygnet och det är en hörntand i överkäken. De försöker bita o slita i mina byxben när jag sitter i valplådan. De kommer gärna o klättrar upp i famnen o gosar en stund så fort jag vistas med dom. De är väldigt lekfulla men samtidigt väldigt gosiga och tillgivna.
Från 21:a dygnet går de in i socialiseringsperioden. Valpen får kunskap om sin egen art och det sociala livets regler. Man kan se att mellan 3:e och 5:e veckan dras valpen till allt levande oavsett ras. De lär sig känna skillnad på olika arter genom dess specifika beteenden för arten.
Nixi ger fortfarande di till valparna men föredrar nu att sitta. Hon putsar lite på dom men sen ligger hon inte i lådan längre.
De kissar o bajsar lite överallt men från 5:e veckan har de förstått att man inte ska kissa o bajsa i sängen.
De är väldigt rörliga nu och vi har fått inhägna valplådan då de redan fått för sig att klättra ur den!
De är vakna lite längre perioder nu och det är ett öronbedövande ljud från valplådan emellanåt!!
Vi har nu bestämt namnen och de blir följande:
Hanar;
Epoz, Egon, Ergo, Elvis, Erox
Tikar;
Ettra, Etza, Ezter, Extra, Exia

Claes håller på att iordningställa utomhushagen, gissa om det ska bli skönt när de börjar vara ute!!! De kommer börja gå ut om en vecka ungefär.

Från nästa vecka öppnar vi upp för utomstående att komma hit o träffa valparna.

Ha en skön helg och lycka till alla ni som ska tävla på Riesen-SM i helgen!!







3 kommentarer:

  1. Skoj att se. Gosigt./Eva o skägget

    SvaraRadera
  2. Fina namn på killarna! Undrar vem av dem det blir...;) /Simon

    SvaraRadera
  3. Vilka godingar! Fina namn de har fått:) / Lena o Ojzan

    SvaraRadera