tisdag 6 mars 2012

2 veckor

Här hemma går tiden fort framåt! Igår var valparna 2 veckor gamla. Jag jobbade hela dagen igår så i söndags fick det bli den veckovisa vägningen och kloklippningen. De ökar fint i vikt och utvecklas så det knakar. I lördags på dag 12 öppnade den första valpen sina ögon.


Idag har alla öppnat sina ögon. I mitten av förra veckan kunde man se att de började använda även bakbenen att gå med. Det är de största framstegen man ser under den neonatala perioden, att valparna utvecklar sin motorik. Tror även att den stora valplådan hjälper till, mycket yta att röra sig på....
När valpen föds har den inte utvecklat sitt luktsinne och valpen kan således inte känna igen sin mor på lukten. De är döva fram till 21:a dagen. Yttre hörselgången är stängd av en hudflik. Det är väl skönt för dom....men vi är INTE döva!! För trots att de är döva ökar deras ljudrepertoar snabbt, och det kan vi intyga! När Nixi kryper ner i lådan blir det ett fasligt liv! De skriker, skäller och morrar. Men tiken förmedlar sig inte med ljud till sina valpar.

Det går bra ätt äta på rygg oxå...




Känseln och känslan för temperatur är väl utvecklad. Man ser det genom att valpen söker värme hos mor och syskon, nyper man den i en tass böjer den benet och skriker. Smaksinnet och balansen är oxå välutvecklade vid födseln.

Nu går valparna in i den sk Mellanperioden 14-21 dagar. Ögonen öppnas runt dag 14 men valpen har inget utvecklat seende. Det tar ytterligare en tid och det är inte förrän i slutet av mellanperioden som valpen börjar använda synen för att hitta en annan valp. Vid samma tid börjar valpen även kunna höra. Valpen diar men vid 18:e dagen kan men se att valpen gör lapningsförsök. (Men en valp slickade Claes i ansiktet igår....) I slutet av denna period kommer den första tanden spricka igenom . Det är en hörntand i överkäken, och nu börjar de gnaga.....:-))
De kommer även vara vakna längre och längre perioder nu, ca 35% av tiden kommer vara i vaket tillstånd när de närmar sig 21 dagar.
Nu kommer luktnerven myeliniseras och luktsinnet utvecklas betydligt.


Varje dag kryper jag ner en stund i lådan och har en mysstund med valparna. De är riktigt mysiga och gillar att bli klappade och gosade med. Undrar hur det kommer att vara att ligga på golvet med 11 huliganer om ett par veckor..:-))

Solen skiner och vi har fått näst intill helt snöfritt. I lördags fick Nixi gå sitt första spår för i år. Hon var lite ringrostig men gjorde ändå ett bra spårarbete. I söndags fick vår kompis Cathrine trampa ut ett spår, ca 450 steg, inga apporter. Vill just nu bara låta henne komma in i spårarbetet igen. Nixi gick då sitt bästa spår hon någonsin gjort. Fäste bra i kärnan redan från start och höll ett jämnt fin tempo genom hela spåret. Lite kontroll i vinklarna  men hon sög i sig spåret så man hörde lång väg hur det susade i näsan. Jättenöjd matte och säkert en rätt nöjd Nixi me! Tror hon tycker det är skönt att komma ut lite!


Önskar er alla en skön och härlig dag!

5 kommentarer:

  1. Men oj! Vad stora de blivit :)
    Söta, söta, söta..
    // Pernilla Hult

    SvaraRadera
  2. Så fina dom är!
    Jag måste intala mig och försöka komma ihåg att vi inte ska ha mer hundar just nu ;0)
    Hälsningar Anette, Trollhättan

    SvaraRadera
  3. Usch vad de är underbart söta o man riktigt hör hur de växer.Man blir på topphumör när man ser de här små :S//Bodil

    SvaraRadera
  4. Vad fantastiska ni är som låter oss få följa de små i både ord o bild.
    Vov hälsningar från blivande husse o matte till Daisy.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller med där, man känner sig verkligen delaktig när man får se utvecklingen =)
      Från längtande blivande matte & husse till Dark Eyes Hero

      Radera