onsdag 22 februari 2012

Nu är de här!!!

I måndags den 20/2 såg våra valpar dagens ljus. Vattnet gick kl 06:20 och sen vart det lugnt. Efter ett par timmar tog jag Nixi på en promenad och efter det satte valpningen igång. De kom som på löpande band och efter 5 valpar tog hon en liten kort paus. Sedan drog det igång igen....Efter 9 valpar trodde vi att det var över för Nixi blev alldeles lugn och somnade. Vi bäddade om i lådan, gjorde rent och torrt....och helt plötsligt från ingenstans får hon några krystvärkar och en valp till ploppar ut. Okej då hade vi 10 valpar, nu var det nog över iaf....trodde vi.... men icke!! En till skulle ut. Så det blev 11 valpar, 3 hanar och 8 tikar. Det hela var över på 11 timmar. Vi hade full support av Kennel-mormor från Bardlands kennel, Nunne Bard, och hon hade telefonjour hela dagen. TACK Nunne!!


Nixi är fantastisk med sina valpar och hon går bara ut korta svängar för att uträtta sina behov, sen är det full fart in till lådan igen. Det är lugnt i lådan men valparna är riktiga stridare när det gäller att hitta en spene. Det finns 8 platser i mjölkbaren att slåss om. Man ser tydligt nu att de äter i skift. När ena gruppen av valpar äter sover resten. De ligger bra till i vikt och nu i början vägs de dagligen så vi ser att ingen halkar efter.

Nu är valparna i den neonatala perioden som sträcker sig mellan 0-14 dygn. De äter 7-8 gånger per dygn. De stimulerar mjölkflödet genom att de knådar juvret med tassarna och nosen. När mjölken  rinner till ställer sig svansen rätt ut och börjar vifta ivrigt som en propeller. Det ser för roligt ut!!
Urin och avföring töms helt reflexmässigt och stimuleras av att tiken slickar på valpens mage och runt anus. Kan säga att Nixi inte luktar mumma i munnen nu, lite munskölj vore på sin  plats.
Valparna rör sig ganska lite nu så länge de ligger i "boet". Men om en valp isoleras kan man se att den kryper långsamt, huvudet balanseras med pendellika rörelser. Kroppsstadgan är dålig över frambenen och obefintlig över bakbenen.
Valparna sover mycket och den vakna delen utgörs av diandet.


Denna lilla varelse är både döv och blind vid födseln. Nervsystemet är inte utvecklat när valpen föds utan fortsätter att utvecklas under några veckor framåt. Hjärnan växer och har fått sin färdiga form då valpen är 6 veckor. Nervtrådarna är nakna till en början vilket gör att nervimpulserna går långsamt. Men allt eftersom tiden går kommer nervtrådarna omges av en märgskida, myelin, viket  gör att nervimpulserna kommer gå fortare och fortare.


Trött Nixi strax efter att valpningen är över. Idag är de två dagar gamla och man kan redan nu urskilja vissa individuella drag hos valparna. Vissa är ettriga till tusen! Vi har märkt alla med Tipex och de har fått sina arbetsnamn med Astrid Lindgren-tema, Katla, Madicken, Prussiluskan, Pippi, Lotta, Ronja, Kajsa-Kavat, Tjorven, Kling, Klang, Rasmus. Den här kullen är vår D-kull, så de riktiga namnen kommer börja på D.
Idag vräker regnet ner och det har varit isbark på precis allt utomhus. Hoppas vädret är bättre och något varmare ute när valparna kommer upp på benen och börjar härja runt.....Vore ju skönt om vi slapp ha 14 hundar inomhus på 100 kvadrat delat med två vuxna och två barn....
Nu låter det så där mysigt kuttrigt från valplådan, det värmer en inombords när man hör det där ljudet...kommer dock bytas mot illtjut och morr om bara några veckor...får passa på att njuta lite nu!

God natt gott folk! 

2 kommentarer:

  1. Herrelighet... de er jo så skjønne, og det spruter med valper overalt synes jeg, og hvordan man skal klare seg med bare en skjønner jeg ikke... morsomt med en litt pedagogisk vinkling på detta, nye kunnskaper for meg:) Lykke til i kommende dager:)
    Anneli (med Martes blogg, hun er ikke like sikker på at det skal bli vidunderlig med valp... ;))

    SvaraRadera
  2. Kanonfina upplysningar som jag till delar inte hade en susning om. Lycka till i fortsättningen med allt

    SvaraRadera